Adaptor

Klokker og ur for svaksynte og blinde

For alle med normalt syn er det enkelt å kaste et blikk ned på armbåndsuret for å sjekke hva tiden er. For alle de som ikke har et normalt syn kan det være litt mer krevende. Dette spenner fra de som må ha litt bedre tid på å bruke øynene for å se hva klokken […]

For alle med normalt syn er det enkelt å kaste et blikk ned på armbåndsuret for å sjekke hva tiden er. For alle de som ikke har et normalt syn kan det være litt mer krevende. Dette spenner fra de som må ha litt bedre tid på å bruke øynene for å se hva klokken er, til de som ikke har særlig syn om noe og som da må ha opplest klokkeslettet. Alternativt også de som foretrekker en taktil tilnærming, de kjenner med fingrene hva klokken er. Dette kan gjøres på forskjellige måter, som vi kommer tilbake til.
Behovet for å til tider å sjekke hva klokken er, er nok et universelt behov som gjelder uansett om du er normalt seende, lite eller mye svaksynt eller blind. Vi har alle avtaler, eller skal rekke noe og da er tiden viktig.

Litt historie

Tidsangivelsen har jo vært et følt behov i uminnelige tider. De fleste har vel hørt om solur, som ble brukt i oldtiden. Videre timeglass som kom på 1300 tallet. Så det har vært en viss utvikling. Ordet klokke; som brukes like mye som ur og vel har den samme meningen i dag. Ordet klokke kommer fra det irske ordet «clog» som er en manuell bjelle/klokke, som man manuelt informerte om at det er tiden for mat eller andre ting. En fascinerende historie du kan lese mer om her.

Våre klokker,…eller var det ur?

Adaptor sine ur og klokker for svaksynte og blinde, har heldigvis hatt en viss utvikling siden dette. Adaptor Hjelpemidler bruker tid på den internasjonale arena for å finne det beste som kan avhjelpe synsproblemer som gjelder det å avlese tiden. Vi har nå et bredt utvalg av ur. Alt fra talende ur som kun leser opp tiden og som ikke har visere, til morsomme og stilige ur som viser tiden på en litt annen måte, noe Norges Blindeforbund også har fått med seg.

En kul klokke med kuler i stedet for visere, taktil.

Vi kan skille våre klokker i to grove grupper. Klokker for svaksynte, som har visere og oppleves visuelt. Den andre gruppen er klokker for blinde hvor tiden anvises taktilt, eller at tidsangivelsen leses opp. Den største gruppen er klokker for svaksynte. Dette er klokker med stor skive og meget god kontrast på visere og tall mot bakgrunnen. De har heller ikke sekundviser. Dette fordi denne kan virke distraherende. Du kan være heldig å finne klokker med stor skive og gode kontraster hos en urmaker, men neppe uten sekundviser. Du vil finne utvalget her.


Vi har en rekke talende klokker. De kan til forveksling se ut som svaksynturene. Forskjellen er at de har i tillegg til visere med gode kontraster også en opplesnings-funksjon hvor det leses opp hva klokken er. Videre for blinde finnes det noen taktile ur. Tilgangen av disse på verdensmarkedet er meget begrenset, så det er ikke veldig mange, men de finnes og gir god hjelp. De passer perfekt for de som ikke ønsker å tiltrekke seg ekstra oppmerksomhet ved at klokkeslettet leses opp. Da kan man diskret kjenne etter med en finger hva klokken er.

Videre er det noen klokker som ikke har visere overhode, men som kun leser opp tiden. Dette er Easyvox og Tempovox. Disse deles typisk ut som klokke til eldre (..og for så vidt yngre) med kognitive utfordringer, men også mange andre som gjerne vil ha noe meget enkelt å forholde seg til. Det er bare å trykke på en knapp og tidspunktet leses opp. Enkelte eldre med begynnende demens kan også ha litt problem med når på døgnet man befinner seg, det kan disse klokkene hjelpe til med forståelsen av.

Dårlig syn kan kvalifisere til støtte.

Dersom man har tilstrekkelig redusert syn slik at man faller inn under NAV sitt regelverk for støtte, vil man kunne søke om å få de fleste av disse urene tildelt, eller utlånt slik det i realiteten er. Da bør man ta kontakt med synskontakten i kommunen for å få hjelp videre. Du kan se på NAV for å finne mer ut av disse reglene.