Adaptor

Begrepsdefinisjoner

Det finnes en rekke forskjellige begreper innenfor fagfeltet belysning, og det er fort gjort å gå seg vill i ord og uttrykk om du ikke har tungen rett i munnen. Her er noen enkle forklaringer på de mest brukte begrepene innenfor belysning…..

Belysningsstyrke
Brukes som betegnelse for å angi hvor mye lys som treffer en gitt flate (som oftest pr m²).  Belysningsstyrke forteller ikke hvor lys en flate er, bare hvor mye lys som treffer flaten. Måleenheten for belysningsstyrke er lux (lx).

Luminans
Er et mål på hvor lyst et objekt er i en gråtoneskala. Objektet kan være en flate som reflekterer lys, eller en lyskilde.  Måleenhet for luminans er candela/m² (cd/m²).  Verdt å merke seg er at luminans er synlig i motsetning til belysningsstyrke som ikke er en synlig fysisk størrelse.

Lysstyrke
Er den mengde lys som kommer ut i fra en flate som reflekterer lys, eller en lyskilde i en gitt retning.  Måleenhet for lysstyrke er candela (cd).

Lysfluks
Angir hvor mye synlig lys som kommer ut av en lyskilde.  Lysfluks måles i lumen (lm).

Fargegjengivelse
Refererer til en lyskildes evne til å gjengi farger. For at en lyskilde skal kunne gjengi en farge, må lyskilden kunne sende ut denne fargen. En rekke lyskilder mangler deler av fargespekteret og forvrenger dermed fargene. Fargegjengivelse fra en lyskilde beskrives oftest ut i fra Ra-indeks som oppgir lyskildens evne til å gjengi farger. Ra- indeks er definert ut fra 8 testfarger som  vurderes på en skala fra 1 til 100, der 100 er best.

Fargetemperatur
Brukes som begrep for å beskrive farge på synlig lys. Lys beskrives ofte som varmt eller kaldt der varmt oppfattes som rødt, og kaldt som blått. Måleenhet er Kelvin (K).  (Eks: Stearinlys ca. 2000K, dagslys ca. 6000K).