Adaptor

Begrepsdefinisjoner

Lyspærer som henger i ulke høyder

Det finnes en rekke forskjellige begreper innenfor fagfeltet belysning, og det er fort gjort å gå seg vill i ord og uttrykk om du ikke har tungen rett i munnen. Her er noen enkle forklaringer på de mest brukte begrepene innenfor belysning…..

Belysningsstyrke
Brukes som betegnelse for å angi hvor mye lys som treffer en gitt flate (som oftest pr m²).  Belysningsstyrke forteller ikke hvor lys en flate er, bare hvor mye lys som treffer flaten. Måleenheten for belysningsstyrke er lux (lx).

Luminans
Er et mål på hvor lyst et objekt er i en gråtoneskala. Objektet kan være en flate som reflekterer lys, eller en lyskilde.  Måleenhet for luminans er candela/m² (cd/m²).  Verdt å merke seg er at luminans er synlig i motsetning til belysningsstyrke som ikke er en synlig fysisk størrelse.

Lyspære viser lumen,candela, lux  med avstand til pæren.

Grafisk fremstilling av hvordan lysstrømmen stråler ut av en lyspære. Den viser avstanden fra lyskilden/pæren til den opplyste overflaten. Lumen, candela (cd) og lux. Bilde er hentet fra Wikipedia.

Lysstyrke
Er den mengde lys som kommer ut i fra en flate som reflekterer lys, eller en lyskilde i en gitt retning.  Måleenhet for lysstyrke er candela (cd).

Lysfluks
Angir hvor mye synlig lys som kommer ut av en lyskilde.  Lysfluks måles i lumen (lm).

Fargegjengivelse
Refererer til en lyskildes evne til å gjengi farger. For at en lyskilde skal kunne gjengi en farge, må lyskilden kunne sende ut denne fargen. En rekke lyskilder mangler deler av fargespekteret og forvrenger dermed fargene. Fargegjengivelse fra en lyskilde beskrives oftest ut i fra Ra-indeks som oppgir lyskildens evne til å gjengi farger. Ra- indeks er definert ut fra 8 testfarger som  vurderes på en skala fra 1 til 100, der 100 er best.

Når det gjelder Led belysning er det Fargegjengivelsen (CRI – Color Rendering Index) angis som en middelverdi (Ra), og en lyskilde kan altså være god til å gjengi sju av disse 8 test fargene, men dårlig til å gjengi den åttende farge. I tillegg til de 8 test fargene er det 6 andre farger (kompletterende skala som inneholder ytterligere seks farger) som legges til grunn for å teste lyskildens evne til å gjengi en spesifikk farge). Skalaen  Ra 1–14 beskriver den 9 fargen som rødt R9, Led lyskilder kan mangle evnen til å gjengi rødt, noe som kan igjen være meget kritisk for personer som har Albinisme eller lysømfintlighet som en del av øyesykdommen. Fargegjengivelse kan variere stort fra ulike dioder og led lyskilder. Det er gjennom spektralfordeling av lysdioden man kan få svar på evnen til å gjengi rødt. En annen faktor som spiller inn på fargegjengivelse er når man dimmer LED lyskilder kan det også oppstå endringer i fargegjengivelsen som svekker den røde fargen.

Fargetemperatur
Brukes som begrep for å beskrive fargen på synlig lys. Lys beskrives ofte som varmt eller kaldt der varmt oppfattes som rødt, og kaldt som blått. Måleenhet er Kelvin (K).  (Eks: Stearinlys ca. 2000K, dagslys ca. 6000K).

Ulike fargetemperaturer

Fargetemperatur vist i en skale fra 1800 kelvin til 16000 kelvin. Noen eksempler på fargetemperaturer::