Adaptor

Fargetemperatur

Ulike fargetemperaturer

Årsaken til at eldre mennesker ser varme farger bedre, og er i stand til å se dem uten forvrenging med mindre lys i forhold til kalde farger, er at øyelinser gulner med årene og blir mindre transparent for lys…..

Grunnen til at øyelinsen gulner er unormal proteinansamling. Fordi øyelinser gulner, bidrar dette til å undertrykke kalde farger som gjør at lys med lange bølgelengder (varmt lys) spres mindre enn lys med korte bølgelengder (kaldt lys). Dette gjør at man er i stand til å se varme farger ved lavere lysnivå enn kalde farger.

Fargetemperaturen til lyset påvirker synsnedsettende blending fordi øyet adapterer raskere og mer til kaldt lys enn til varmt lys. Dette fordi øyet adapterer etter energien i lyset, ikke luminansen. Kaldt lys har kortere bølgelengde enn varmt lys, og jo kortere bølgelengden er, jo mer energi inneholder lyset. Disse forholdene påvirker også pupillåpningen siden kaldt lys gir mindre pupillåpning enn varmt lys. Denne kombinasjonen med kaldt lys og mindre pupillåpning er uheldig spesielt for personer med grå stær, grønn stær og albinisme, siden dette kan føre til økt grad av synsnedsettende blending. Bruk av filterbriller med gule/røde glass for å filtrere vekk blått lys brukes ofte nettopp for å minske graden av synsnedsettende blending.