Adaptor

Hvit stokk, hjelpemiddel og symbol

Mann med hvit stokk

Hvit stokk, eller blindestokk som den også kalles, er et uunnværlig hjelpemiddel for mange synshemmede.

Hvit stokk, eller blindestokk som den også kalles, er et uunnværlig hjelpemiddel for mange synshemmede. Når man skal bevege seg fra A til B, og samtidig vise omverdenen at man er synshemmet er det viktig at man bruker stokken slik at dette skjer på en trygg og riktig måte.
Det er vanlig å dele hvit stokk inn i to hovedkategorier:

  • Mobilitystokk
  • Markeringsstokk

En svært forenklet beskrivelse av forskjellen mellom disse to er at; mobilitystokken er beregnet for å ha kontakt med bakken, mens markeringsstokken ikke skal ha kontakt med bakken.

En mobilitystokk brukes til å orientere seg ved hjelp av underlaget og hindringer i omgivelsene, og for å oppdage farer som for eksempel trapper og fortauskanter, og samtidig fortelle andre at man har en synshemming.

Mobilitystokken kan være sammenleggbar eller en hel lengde som er tilpasset høyden og preferansen til brukeren. Som grunnregel kan man si at en mobilitystokk skal rekke brukeren til midten av brystbeinet eller lengre.

Når det gjelder markeringsstokk er denne tenkt som navnet sier brukt for markere, og gi beskjed til personer og forbipasserende at man er synshemmet. Markeringsstokk brukes fortrinnsvis av svaksynte som bruker synet for å orientere seg når de er ute og går.

De aller fleste hvite stokker er reflekterende, og vil derfor reflektere lys i mørket. Adaptor Hjelpemidler har et stort utvalg av hvite stokker, både mobilitystokker og markeringsstokker. Hvite stokker kommer i ulike lengder, og en rekke forskjellige tupper av forskjellig utforming og til ulike underlag.
Adaptor Hjelpemidler har også ulike hvite støttestokker (spaserstokker).

Mer om vårt utvalg av hvite stokker og mobilitet kan du lese her.

Ønsker du mer informasjon om bruk og opplæring av hvit stokk, les mer på Norges Blindeforbunds sider. Du finner også informasjon hos Statped sine sider.

Når det gjelder synshemming og mobilitet generelt, har Statped her mye nyttig informasjon som er vel verdt å lese.