Adaptor

Lys i hjemmet

Lampe over spisebord viser tre runde plater som skjermer lyskilden

God belysning der du trenger det, blir enda viktigere om du er synshemmet. Ikke bare arbeidslys over skrivebordet, eller leselys ved godstolen, men lys i alle rom – eller der du trenger det…..

Lys i oppholdsrommet
Oppholdsrommet, stuen, har mange funksjoner. Det krever variert lyssetting med flere lystyper og en variasjon av lampetypene. Det trengs godt leselys/punktlys, god takbelysning, detaljbelysning/dekorbelysning som fremhever bilder, planter og pyntegjenstander. En kombinasjon av spotlights, takplafond og uplights, samt  gode reguleringsmuligheter, gir best resultat.

Lys i gangen 
Her trenger vi et godt orienterende lys som kaster lyset nedover og imot garderobeskapene, skohyllen og klesstativet. Valg av armatur henger nøye sammen med graden av lysømfintlighet og fargetemperatur som din synsfunksjon krever. Lys ved speil må plasseres slik at lyskilden ikke reflekteres i speilflaten.

Lys på kjøkkenet
Kjøkkenet er det rommet i hjemmet som brukes mest, både til arbeid og samvær. Det kreves godt arbeidslys til de ulike arbeidsplassene: benkeplaten, komfyren og oppvaskbenken, mot skapene, og lys over spisebordet. Spisebordet brukes ofte til ulike aktiviteter, derfor er det en fordel om lysstyrken kan reguleres. Det er viktig at lampen over spisebordet er godt avskjermet og henger i riktig høyde for å unngå blending.

Lys på soverommet
Et godt orienterende allmennlys i taket er nyttig på soverommet. Lampe som kan reguleres gir godt leselys på sengen. Eget lys ved garderobeskapene kan være aktuelt.

Lys i våtrom
Allmennlys i taket og godt lys ved speil er de to viktigste typene for badet. Valg av lampetyper er avgjørende fordi vegger og gulv ofte er flislagt. Det gjør at lyset reflekteres og spres i rommet. Armatur i våtrom må ha godkjennelse spesielt for dette.

Trapp
Allmennlys i taket, gjerne en lampe som henger ned i trapperommet avhengig av takhøyde. Lyskilde/vegglampe på hver vegg. Det anbefales en trinnmarkering som gir kontrast for å unngå å trå feil.